Het kan wel eens voorkomen dat u een presentatie moet voorbereiden. Voor velen, zelfs de ervaren managers,  is dit vaak ook uitdaging. Veel mensen hebben een hekel aan presenteren en doen het dus liever niet. Maar soms komt u er echt niet onderuit, bijvoorbeeld op uw werk, school en zelfs in de organisatie waar u zit. Hoe goed u zich ook voorbereid het kan soms wel anders lopen dan verwacht. Een belangrijke regel die ik hanteer, is dat jij je te allen tijde moet inleven in de situatie van je doelgroep. Hieronder zijn er enkele handige tips die altijd voor mij werken wanneer ik een presentatie moet verzorgen. 

1.    Bedenk wat je wil bereiken
Denk eerst na over het doel van je presentatie. Wat wil je ermee bereiken?
Wil je informeren? Overtuigen? Motiveren? Nadenken over het doel van de presentatie is belangrijk, omdat dit bepaald  hoe de opbouw zal zijn en welke voorbeelden je zult gebruiken om jouw verhaal sterk te maken.

 2.    Leef je in je publiek
Ieder publiek vraagt om een andere benadering. Bedenk daarom van tevoren goed wie je voor je hebt. Denk na over de situatie. Zorg ervoor dat je presentatie is afgestemd op je publiek. Zij zullen het dan beter begrijpen. Praat je bijvoorbeeld tot tieners, schroom dan niet om voorbeelden te gebruiken uit hun belevingswereld. Op die manier kunnen zij er gemakkelijker een touw aan vastknopen.

 3.    Schrijf de tekst
Een goede presentatie bestaat uit een kop (inleiding), romp (eigenlijke verhaal) en staart (slot). In de inleiding leg je uit wie je bent, wat je gaat vertellen, hoe je verhaal is opgebouwd, hoe lang je aan het woord zal zijn en op welk moment het publiek vragen kan stellen. Timing is essentieel; trek voor je kop en de staart elk ongeveer 20% van de beschikbare tijd uit. De resterende 60% gaat naar de romp.

4.    Kies hulpmiddelen
Audiovisuele hulpmiddelen kunnen je presentatie ondersteunen. Bijvoorbeeld een beamer of een flipover. Ook een microfoon kan een hulpmiddel zijn. Afhankelijk van de grootte van het publiek en de ruimte kan het zo zijn dat het zonder microfoon moeilijk gaat.

5.    Oefen
Je houding en je lichaamstaal bepalen voor een belangrijk deel het effect van de presentatie op je publiek. Oefen je houding dus voor de spiegel of voor enkele mensen die je feedback kunnen geven.

6.    Controleer de hulpmiddelen
Als je op locatie bent, controleer dan ruim op tijd of de hulpmiddelen er zijn, en of ze het ook doen. Werkt de beamer? Is er een flip-over? Zijn alle faciliteiten gereed om een geweldige presentatie neer te zetten. Vergeet echter niet dat hulpmiddelen precies dat zijn; hulpmiddelen. Zorg bij de voorbereiding er altijd voor dat zelfs wanneer de hulpmiddelen uitvallen, je toch nog een wervelende presentatie kan neerzetten.

Verder zijn er belangrijke zaken tijdens een presentatie die helemaal niet vergeten mogen worden. Let op  uw:
a.    stemvolume.
b.    Houding bij het presenteren
c.    articulatie

Alvorens u de presentatie houdt, is het goed om de innerlijke rust te bereiken en uzelf aan te moedigen dat u het wel aankan.

 Give it always your best like it’s your last!

 Donaghy Malone

Lees meer over de auteur hier.

 

 
One thought on “[tips] In eenvoudige stappen naar een betere presentatie”

Comments are closed.