In mijn vorig artikel had ik het over het belang van spreken in het openbaar. Dit keer wil ik er verder op in gaan door te schrijven over hoe je beter kan worden in deze kunst. Ik behandel dus enkele tips en oefeningen om beter steeds beter te worden.

Begin met een onderwerp waar je veel van af weet en comfortabel voelt om over te praten. Kennis geeft zelfvertrouwen. Zo kan een arts waarschijnlijk zonder veel voorbereiding een korte presentatie houden over een medisch onderwerp. Moeilijker wordt het als deze zelfde arts onvoorbereid een presentatie moet geven over het onderwijs systeem bijvoorbeeld.

Start met spreken voor bekenden. Denk hierbij aan vrienden, familie, verenigingen, collega’s. Deze kleine groepen kunnen je voorzien van feedback die je kunt gebruiken om aan te scherpen en beter te worden. Wees proactief bij vergaderingen, familie feestjes, etc wanneer er gevraagd wordt naar iemand om een speech te doen.

Bezoek seminars en lezingen. Hierdoor kun je ook van anderen leren. Je hoeft het wiel niet uit te vinden en ook niet alles van andere over te nemen. Je kan echter wel door naar anderen te kijken een beeld vormen van de verschillende technieken die er zijn en welke het best bij u past.

Maak gebruik van visuele hulpmiddelen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste mensen makkelijker onthouden wanneer ze iets zien, dan wanneer ze het alleen horen. Visuele hulpmiddelen kunnen zijn: beamer, foto’s, video, maar ook gebruikte handgebaren en kleding. Stem deze zaken af op de boodschap die je wilt overbrengen.

Als laatst sluit ik af met deze drie punten: oefening, herhaling en goede voorbereiding.

Derrick Boldewijn