De betere leider is hij die zo onopgemerkt mogelijk zijn taken vervuld, dat wanneer het doel is bereikt, zijn team vol trots zegt “dit hebben wij zelf gedaan”. Zo luidt een vrije vertaling van de beroemde woorden van de Chinese filosoof Lao Tzu, de grondlegger van de filosofische Taoïsme.

Het is best mogelijk dat Lao Tzu’s uitspraak over leiderschap een sneer was naar de leiders die het belangrijk vonden om bij elke gelegenheid te laten weten aan een ieder hoe goed zij wel waren. Dit is het type leiders waar wij helaas nog steeds vaak genoeg mee geconfronteerd raken, zeker ook in Suriname. Als je om je heen kijkt zal je merken dat het helemaal niet moeilijk is om de leiders te vinden die heel trots lopen te vertellen wat zij allemaal bereikt hebben, en hoe zij het verschil uitmaken. Vele van deze leiders zijn weliswaar ook succesvol, maar als je er doorheen prikt kom je gauw tot de conclusie dat dit soort leiderschap weinig inspireert.

[lees verder….]