Voor veel ondernemers is praten over hun falen één van de moeilijkste zaken. Vooral als de bittere smaak van het falen nog vers op de tong ligt. Wanneer de zaken goed gaan, vindt je het vaak niet erg om anderen om je heen te vertellen over de successen die worden geboekt en de mooie kansen die worden benut. Maar zodra zaken slecht gaan en je het gevoel krijgt in een neerwaartse spiraal te zijn beland, wordt het steeds moeilijker om dat te delen met anderen. Voor sommige van ons voelt ons falen aan als een harde klap in het gezicht en is het –zeker in het begin- moeilijk daar over heen te komen.

Hoewel praten hierover averechts lijkt te werken en je schijnt neer te zetten als een mislukte klager, is het toch belangrijk om met de belangrijke mensen om je heen te praten over jouw gefaalde onderneming. Dit helpt anderen jouw situatie beter te begrijpen en kan zelfs leiden naar het pad van herstel van jouw zelfvertrouwen en misschien zelfs jouw bedrijf. Of de eerste stappen naar het opzetten van een compleet nieuw bedrijf.

Praten met jouw gezin en directe familieleden
Als je een gezin hebt, zijn dat de eerste mensen met wie je jouw situatie moet bespreken. In feite zouden zij al op de hoogte moeten zijn vanaf het moment dat je merkt dat het de verkeerde kant opgaat. Op de eerste plaats hebben ze daar recht op – vooral als je de kostwinner bent-, daarnaast kunnen zij ook de nodige morele ondersteuning bieden. Bespreek met je levenspartner welke mogelijkheden er nog open staan, en vraag naar advies. Heb je kinderen die oud genoeg zijn om het te begrijpen, leg hen dan uit dat de zaken niet goed gaan en dat er op kort termijn mogelijk kostenbesparende maatregelen genomen zullen worden in de huishouding.

Praten met directe familieleden (broers, zusters, ouders etc.) helpt ook veel; ook zij kunnen de nodige morele (en misschien zelfs financiële) ondersteuning geven.

Praten met zakenpartners
Wanneer je in de neerwaartse spiraal zit met je bedrijf, zijn de crediteuren de grootste zorg. Zij hebben hun diensten en producten geleverd en verwachten dan ook betaling daarvoor. Door de ontstane situatie kan het dan moeilijk zijn om aan je betalingsverplichtingen te doen, wat soms tot onaangename situaties kan leiden.

Het is daarom zeer belangrijk om zo snel mogelijk met je crediteuren aan tafel te gaan om de situatie te bespreken. Leg je kaarten op tafel en probeer tot een vergelijk te komen, waarbij betalingen gefaseerd of op een later tijdstip kunnen plaatsvinden. Veel crediteuren zullen daar begrip voor hebben, mits je het bespreekt en goede afspraken maakt natuurlijk.

Behalve je crediteuren, is het ook belangrijk andere zakenpartners op de hoogte te stellen, zodat zij weten dat zij naar alternatieven moeten uitkijken wanneer zij op zoek zijn naar diensten die jij normaal voor hen levert.

Praten met klanten
Hoewel je niet je heel verhaal aan de grote klok hoeft te hangen bij je klanten, is het wel belangrijk dat je hen informeert dat je niet meer in staat zal zijn om jouw diensten (of producten) te leveren. Heb je nog uitstaand werk, zoek dan naar een manier om deze in samenspraak met je klant, uit te besteden aan een ander. Bespreek nieuwe leveringstijden indien gewenst; wees vooral realistisch en transparant in de afspraken die je maakt.

Ondernemen is risico nemen, en dat maakt het soms spannend en zeker ook de moeite waard. Risico’s nemen betekent echter wel dat je soms successen kan boeken en de andere keer de kans loopt dat je faalt. Weet dat falen geen schande is; de kunst ligt in de lessen die je eruit leert. Probeer zoveel mogelijk positief te blijven, leer uit de lessen en gebruik je nieuwe kennis om opnieuw te starten. Als er echt ondernemersbloed door je aderen stroomt dan weet je dat er altijd kansen zijn om het beter te doen.

Fuckup Night Paramaribo
Op 22 juli a.s. organiseert XpO Hospitality services N.V. de eerste Fuckup Night (FUN) in Paramaribo. Elke maand worden in haast 200 steden in de wereld FUN events georganiseerd waarbij ondernemers kunnen praten over hun failures; wat ging er mis en hoe zijn zij daarmee omgegaan. Het doel van het bezoeken van een  Fuckup Night is om te leren uit de fouten van anderen, en geinspireerd te raken van hoe anderen failures hebben omgezet in succes. Volg de updates over de eerste Fuckup Night in Suriname via www.bit.ly/fuckupnightparamaribo.

 

Dit artikel verscheen in Juni 2015 op de website van United News.

Klik hier om het origineel artikel te bekijken.