Over de hele wereld wordt op 14 november wereld diabetes dag herdacht. Ook in os land zijn er enkele activiteiten geweest. Het doel is om meer bewustheid op gang te brengen over diabetes. Het thema dit jaar is ‘Act today to change tomorrow’.

Belangrijk bij deze ziekte is dat de persoon het accepteert en er bewust van moet worden dat er een ander gezonder leefpatroon op na moet worden gehouden. Zoek hulp en laat je informeren. Het is gebleken dat veel mensen tegenwoordig op veel jongeren leeftijd diabetes oplopen dan twintig jaar geleden.

Er moet meer bewustzijn opgang worden gebracht wat de gevolgen van Diabetes kunnen zijn. In Suriname zijn er nog veel mensen die rondlopen die niet eens weten dat ze last hebben van suikerziekte. Vaak komt men hierachter wanneer het al te laat is. Laat je dus tijdig onderzoeken.

Ook bij de aanschaf van schoeisel moet er gelet worden dat mensen met diabetes geen teenslippers aanschaffen aangezien deze kan gaan schuren tussen de tenen en deze een wond kunnen veroorzaken. En bij diabetes is het bekend dat een wond heel lang duurt om te genezen en als je deze niet goed behandeld kan er zelf amputatie plaatsvinden.

Mensen die last hebben van zweet voeten of waarbij de tenen heel dicht op elkaar zitten met nauwelijks ademruimte dat tussen de tenen heel goed wordt gedroogd en regelmatig geïnspecteerd moet worden voor wondjes.

Het advies is om, indien u in de risicogroep valt, uw bloedsuiker regelmatig te laten controleren en zich te houden aan de aangegeven medicijnen en voeding.