In Suriname wordt van 13 november tot en met 19 november de Wereld antibiotica awareness week gehouden. Doel van deze bewustwordingsweek is om mensen te wijzen op het gebruik van antibiotica en wat de gevolgen kunnen zijn van het niet op de juiste wijze gebruiken van de antibiotica.

Jan Sinnige arts microbioloog in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zegt dat het juist gebruik van antibiotica zeer belangrijk is. Een ding waarmee rekening moet worden gehouden is het feit dat de antibiotica kuur afgemaakt moet worden.

Het gevolg van het onjuiste gebruik van antibiotica kan resistentie veroorzaken van de bacteriën. Dat wil zeggen dat de bacteriën niet meer reageren op de antibiotica. Beterschap blijft dan uit met als gevolg de dood, zegt Brian Mangroe, medisch analist.

Volgens Jan Sinnige is een teveel gebruik van antibiotica de reden waarom bacteriën immuun raken. Volgens hem heb je niet voor elke infectie antibiotica nodig. En mocht je antibiotica krijgen gebruik dit op de juiste manier. Maak de kuur in elk geval helemaal af en drink het ook zoals aangegeven door de arts.

De meeste patiënten die last kunnen krijgen van een resistente bacterie zijn patiënten die vaak het ziekenhuis moeten bezoeken maar dialyse patiënten vormen een grote risico groep. De meeste resistente bacteriën komen vaak voor op afdelingen van het ziekenhuis waar veel antibiotica wordt gebruikt.

De medische wetenschap is nog altijd bezig om nieuwe antibiotica te ontwikkelen die ook de resistente bacteriën kunnen tegengaan. Maar voor als nog denk er goed over na alvoor je met een antibiotica kuur begint. Overleg eerst goed met de huisarts als dat echt nodig is. Indien je het echt moet gebruiken, zorg ervoor dat het op de juiste manier gebruikt wordt.