Let ook op uw kinderen

Het einde van het jaar nadert. En met het einde van het jaar wordt ook veel vuurwerk afgeschoten. Het is dan ook de tijd van het jaar waarbij we wat extra moeten letten op onze huisdieren.

De Stichting Henk Abraham geeft aan dat tijdens het schieten van vuurwerk, uw huisdieren vooral honden en katten opgesloten kunnen worden in een kamer. Daarbij kunt het licht ook aanlaten en ervoor zorgen dat door de ramen er geen flitsen te zien zijn. Zorg er wel voor dat er genoeg ventilatie is voor het dier. Bij vogels in een kooi kunt u de kooi afdekken.

Een ander advies dat wordt gegeven is om uw dieren in de periode wanneer er niet zoveel vuurwerk wordt afgeschoten, niet overdreven te troosten. U moet ze natuurlijk wel in de gaten houden. Ook het gebruik van kalmerende tabletten moeten in overleg met een dierenarts. Het is absoluut niet toegestaan om te experimenteren met kalmerende middelen. Zorg er ook voor dat uw huisdier niet op het vuurwerk afgaat. Het is niet stoer doch uw huisdier ziet het vuurwerk als gevaar en wilt u daar tegen beschermen.

Indien u kinderen heeft ziet u erop toe dat ze geen last zijn voor de buren en knallers gooien naar bange huisdieren. Het kom vaker dat kinderen honden, vooral zwerfhonden lastig vallen en hen treiteren met het opzettelijk gooien van vuurwerk naar deze dieren.

De Stichting Henk Abraham doet een beroep, om het afschieten van vuurwerk vooral knallers te binden aan een bepaalde tijd zodat de zieken en ouden van dagen er niet zoveel last van zullen ondervinden. De officiƫle periode om vuurwerk af te schieten loopt van 27 december 2017 tot en met 2 januari 2018.